Behandeling

Na enkele minuten na inname van suiker, in welke vorm dan ook, verminderen de symptomen van hypoglykemie al. Suiker kan in de vorm van bijvoorbeeld snoep, zoete drank of glucosetabletten worden ingenomen. Bij mensen die regelmatig aanvallen van hypoglykemie hebben, zoals diabetespatiënten, worden vooral glucosetabletten aanbevolen. Deze werken snel en verschaffen een vaste dosis suiker. Het kan bij mensen met diabetes of mensen zonder diabetes maar met hypoglykemie zinvol zijn om suiker te eten gevolg door iets met koolhydraten die langzaam worden opgenomen. Voorbeelden daarvan zijn brood of crackers. Bij ernstige of langdurige hypoglykemie kan het zijn dat orale opname van suiker niet mogelijk is, de arts dient om hersenbeschadiging te voorkomen onmiddellijk intraveneus glucose toe. Een medicijn dat wordt voorgeschreven voor patiënten met diabetes type 2 is metformine.

Voor noodgevallen kunnen mensen van wie bekend is dat ze een risico hebben van ernstige hypoglykemische aanvallen glucagon bij de hand houden. Dit zet de lever aan tot de afgifte van glucose in grote hoeveelheden. Door middel van een injectie wordt deze stof toegediend en leidt binnen 5 tot 15 minuten tot herstel van de bloedglucosespiegel. Een hypoglykemie aanval kan bij mensen die hier gevoelig voor zijn en geen diabetes hebben, worden voorkomen door regelmatig kleine maaltijden te eten in plaats van drie maaltijden per dag. Bij grote fysieke inspanning zoals tuinieren of sport wordt er extra glucose verbruikt. Er zijn in dat geval ook extra koolhydraten nodig. Bij duursporten kunnen tussendoortjes worden genomen. Bij een abnormale daling van het energieniveau kan men snelle koolhydraten innemen als frisdrank of druivensuiker. Het is ook aan te raden om bij een natuurwinkel of apotheek een preparaat te kopen waar chroom, zink en kaneel in verwerkt zijn. Deze stoffen helpen namelijk om de suikerwaarden binnen bepaalde grenzen te houden.

Bij insuline producerende tumoren is het noodzakelijk dat deze operatief worden verwijderd. De tumoren zijn klein en moeilijk te vinden, de operatie wordt dan ook door een specialist uitgevoerd. Het kan nodig zijn dat een patiënt voor de operatie een middel gebruikt om de insulineproductie te remmen. Er kunnen meerdere tumoren aanwezig zijn, een tweede operatie kan nodig zijn wanneer niet alle tumoren in één keer kunnen worden verwijderd.